İNSANLARIN SU İLE İLGİLİ BİLMEDİKLERİ GERÇEKLER

Blueit avatarı

·

,

·

Tahmin ediyoruz ki bu bilgileri birçok yerde ( makale, dergi, sosyal medya platformları vb.) okudunuz. Ancak yine belirtmek isteriz, çünkü; Dünya’da 2040 yılına kadar su sıkıntısı çekmesi oldukça muhtemel ilk 20 ülke arasında yer almaktayız. Bulunduğumuz coğrafya itibariyle maalesef susuzluk çekme ihtimalimiz ‘oldukça yüksek’. Hepimiz kişisel olarak belirli önlemler almalıyız. Ancak uzun vadeli projelerle de susuzluğa karşı önlem alınması da şart gibi görünüyor. Bundan dolayı bu yazımızı okurken daha detaylı bilgileneceğiniz den eminiz.

İyi okumalar dileriz…

Türkçede yer alan su kelimesinin kökeni Eski Türkçe sub veya suv sözcüklerine dayanmaktadır. Orijinal biçimi sub olan sözcük 9. yüzyıldan itibaren suw biçimine evrilmiştir. Son sesteki dudaksıl suvar-, sıva-, sıvık, sıvı gibi türevlerde korunmuştur. Kelime olarak Orhun Yazıtları’nda kaydedilmiştir.

Su:H2O

Dünya üzerinde “SU” bol miktarda bulunan ve tüm canlıların yaşaması için vazgeçilmez olan, kokusuz ve tatsız bir kimyasal bir bileşik olarak tanımlanmaktadır. Doğada su katı, sıvı ve gaz halinde bulunmakta ve kimyasal formülü (H2O) 2 hidrojen ve 1 oksijen atomundan meydana gelmektedir. H+ iyonu içeren bir madde ile (örn: asit ) ve OH- iyonu içeren maddenin (örn: baz) verdiği nötralleşme tepkimesi ile oluşmaktadır.

Su denildiğinde genelde akla ilk gelen içme suyudur. Ancak suyun sadece vücudun ihtiyacı olduğu için değil doğanında ihtiyacı olmasından dolayı da çok önem arz etmektedir. Su konusunda genel bir bakış yaptığımızda okyanuslar, denizler, göller dünyanın yaklaşık olarak 7/10 kaplamaktadır.

Susuzluğun (kuraklık) aşısı yok maalesef !

Aşının bulunmasıyla birlikte salgına karşı umutlar her geçen gün artıyor. Öte yandan tek derdimiz pandemi değil; gezegeni hor kullanan insanlık, yeni problemlere çok açık. Söz konusu sorunlardan biri de kuraklıktır.

Prof. Dr. Doğanay Tolunay, bir yazısında dediği gibi “İklim değişikliği ile yağışların düzensizleşmesi, bahar ve yaz yağışlarının azalması gibi nedenler suya erişimi zorlaştırmakta. Bu ve benzeri nedenlerden dolayı yakın bir gelecekte başta büyük kentlerimiz ve tarım alanları olmak üzere su krizinin çok ciddi boyutlara ulaşacağını düşünüyorum” demiştir.

Yağışların azalmasının en önemli nedenlerinden biri de tüm dünyayı ilgilendiren iklim krizidir. İklim değişikliğinin yağışlara etkisinin gelecekte daha da artacağı ve ileri ki dönemlerde Türkiye’nin daha sıcak olması beklenmektedir.

***PEKİ SUSUZLUK BİZİ NASIL ETKİLEYECEK ?

Kullanılabilir sularımızın yaklaşık %70’ini tarımda tükettiğimiz için gıda üretimi de riske girecektir (Gıda üretiminin azalması, fiyatların artması demek). Bu durum ekonomik zorluklar da yaratacaktır. Fırat ve Dicle gibi sınır aşan sular konusunda günümüzde de devam eden sorunlar gelecekte daha yoğun tartışılır bir hâle gelecektir. Kuraklık, orman yangınlarının sayısının artmasına, dereler, göller ve sulak alanların kuruyarak buralardaki canlıların ölmesine ya da göç etmesine yol açacaktır.”Özetle; tüm ekolojik sistem etkilenmekte ve susuzluk / kuraklık, kıtlığı da beraberinde getirecek bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

***PEKİ TÜRKİYE OLARAK NELERİ YANLIŞ YAPIYORUZ ?

  • Suyun bilinçsiz tüketimi
  • Yanlış kentleşme politikaları
  • Su havzalarının yapılaşması ve suların kirlenmesi
  • Tarımsal sulamada çok fazla su kullanımı
  • Yöreye uygun tarımsal ürünlerin yetiştirilmemesi
  • Orman alanlarının madencilik ve enerji yatırımları gibi uygulamalarla tahrip edilmesi
  • Yanlış ve amaç dışı arazi kullanımları

***PEKİ TÜRKİYE OLARAK NELER YAPMALIYIZ ?

  • Yağışlı dönemlerde fazla suyu barajlarda, akiferlerde ya da bahçelerdeki küçük depolarda biriktirerek kurak zamanlarda kullanabiliriz.
  • Belediyelerin daha etkili önlemler alması da mümkün.
  • Atık suların arıtılarak yeniden kullanımının sağlanması
  • Su hasadı ve kent içi yeşil alanları artırarak suyun toprağa sızmasının sağlanması
  • Çevre düzeni ve imar planlarında su havzalarında yapılaşmanın önünün kesilmesi
  • Su kirliliğinin önlenmesi.

Daha Geniş Faydalar Sağlamak;
Su ile ilgili topluma fayda ve daha fazla değer sağlamasını istiyoruz ve bize yardım ettiğinizi biliyoruz. Yararlı olduğunuzu göstermek için bu sayfaları ziyaret etmenizi öneririz.